25


01/12/2016

Informacije in nasveti

Vam telefon porablja evre?

Kako ustaviti nekontrolirano potrošnjo.

Vsi pametni telefoni vključno z iPhone mobilnimi telefoni imajo možnost nastavitve raznovrstnih programov, ki potrebujejo podatkovno povezavo. Večina telefonov ima že vgrajene programe, ki za svoje delovanje potrebujejo podatkovno linijo (npr. vremenska napoved, sinhronizacija elektronske pošte, razne VoIP aplikacije (Skype, Viber…).


Za omejitev neželenih prenosov podatkov, je v programih potrebno izključiti tako imenovano sinhronizacijo v ozadju (avtomatska sinhronizacija, ki se vrši brez obvestila o odobritvi). Če to ni mogoče, je programe najbolje odstraniti, da ne vzpostavljajo po nepotrebnem podatkovne povezave in s tem povzročajo stroške. Prav tako lahko enostavno izključite podatkovno povezavo mobilnega omrežja. V tem primeru se bodo programi sinhronizirali samo preko WiFi omrežja (kjer je to na voljo).


V kolikor imate pri operaterju zakupljeno določeno količino prenosa podatkov, lahko le to spremljate z različnimi aplikacijami po računskem obdobju. V aplikacijo vnesete obračunsko obdobje od prvega do zadnjega dneva v mesecu, količino zakupljenih podatkov (100Mb, 500Mb, 1Gb...), ter program nastavite tako, da vam izključi prenos podatkov preko določene meje (npr. ko dosežete 95% kvote). V kolikor v vašem paketu nimate vključenega "gostovanja" (roaming), v nastavitvah izključite podatkovni promet v gostovanju, saj vam v tujini lahko prenos podatkov predstavlja zelo velik strošek.