25


06/12/2016

Informacije in nasveti

Mobilni aparat in tekočina?

Je vaš telefon prišel v stik s tekočino? Ne obupajte, vendar ukrepajte hitro...

Vsakemu od nas se prej ali slej zgodi, da naš mobilni ljubljenec po naši ali tuji krivdi pride v stik s tekočino. Naj si bo to razlitje raznih pijač ali pa situacije "Na nekem žuru sem oblečen skočil v bazen in pozabil, da imam v žepu telefon...". No neodvisno od razloga kako je telefon prišel v stik s tekočino: ali je bil  samo malo poškropljen ali pa je bil v celoti potopljen, so lahko posledice uničujoče - prenehanje delovanja telefona.


Ko tekočina pride v stik z elektronskimi elementi, ki so pod napetostjo (ki jo zagotavlja baterija), pride do kratkega stika, iskrenja, in uničenja enega ali več elementov.


Da bi preprečili predhodno opisano situacijo, je potrebno  TAKOJ ko vidite, da je vaš telefon prišel v stik s tekočino IZVLEČI BATERIJO IN SIM KARTICO.


Nato pazljivo obrišite tekočino na telefonu in mestih ki jih dosežete. V kolikor sumite, da je tekočina prodrla v notranjost telefona in je ne morete  doseči, postavite telefon za nekaj ur na suho in toplo mesto, da se popolnoma osuši. (Telefona ne izpostavljajte direktnim sončnim žarkom!) Priporočamo, da telefon prekrijete s paketki "Silica Gel"-a, ali še boljše, da telefon skupaj s paketki pospravite v neprodušno zaprto vrečko. Paketki bodo nase vezali odvečno vlago hitreje, kot če pustite da se telefon posuši sam od sebe. 


Ne uporabljajte sušilca za lase ali ventilatorja, ter ne stresajte telefona, kajti s tem bi tekočini omogočili širjenje na ostala mesta v telefonu!


 V kolikor niste prepričani, da se je telefon popolnoma posušil priporočamo, da telefon dostavite na najbližji pooblaščeni servis, kjer bodo aparat očistili preostale tekočine in morebitne oksidacije/korozije.

Ko ocenite, da je telefon popolnoma suh, vstavite baterijo in vključite telefon. Če ste odstranili baterijo že takoj po nezgodi s tekočino, bo velika verjetnost, da se bo telefon na vaše zadovoljstvo normalno vključil in deloval brez problemov.

Na žalost pa uporabniki iPhone in nekaterih modelov HTC telefonov, baterije ne morete odstraniti. Vse kar lahko storite je, da odstranite SIM kartico in s papirnatim robčkom odstranite čim več tekočine ter ga za vsak slučaj dostavite na servis.