parallax background

Največji porabniki baterije

Kaj so prenosne baterije in kako delujejo?
6. novembra, 2018
Cubot Note Plus
6. novembra, 2018

Največji porabniki baterije

10 stvari, ki pomenijo največjo porabo baterije in kaj storiti, da bo mobilna naprava pred vtičnico čim manjkrat.

1. Lokacijske storitve

Veliki potrošniki baterije so lokacijske storitve, ki redno pošiljajo podatke potrebne za aplikacije. Najbolje je, da jih izklopite in vklopite, ko jih dejansko potrebujete: ko uporabljate aplikacijo za navigacijo, rekreacijo ali geo-označevanje.

2. Osvetlitev zaslona

Zmanjšajte čas samodejnega ugašanja zaslona na 30 sekund in nastavite avtomatsko prilagajanje svetlosti. V primeru, da naprava nima svetlobnega senzorja (samodejno prilagajanje ni možno), nastavite svetlost na 30-40%, kar bi moralo zadostovati za vsakodnevno uporabo.

3. Wi-Fi in Buetooth

Izklopite Wi-Fi in Bluetooth kadar ju ne uporabljate, saj drugače naprava kontinuirano v določenih intervalih išče dostopnost omrežja in pri tem troši baterijo.

4. Ozadja z animacijo (Live Wallpaper)

Če vam tak okras ni preveč prirasel k srcu, ga odstranite, saj vam bo to zmanjšalo tudi uporabo pomnilnika RAM, ki neposredno vpliva na življenjsko dobo baterije.

5. Haptični odziv (Haptic Feedback)

Uporaba haptičnega odziva, kjer vibracija imitira fizični dotik, precej zmanjša čas do naslednjega polnjenja baterije (ta možnost je na voljo le pri starejših napravah).

6. Aplikacije v ozadju

Redno izklapljajte aplikacije, ki se izvajajo v ozadju saj s tem zmanjšujete tudi porabo podatkovnega prenosa.

7. LTE/4G

V kolikor nimate potrebe za prenos podatkov pri visokih hitrostih, izklopite LTE komunikacijo in preidite na 3G/2G.
Na področju kjer ni LTE omrežja, naprava avtomatsko preklopi na 3G ali 2G, odvisno od tega kateri med njima je dostopen, vendar pa v ozadju stalno išče LTE signal.

8. Aplikacije in igre

Igranje igric drastično zmanjša čas med polnitvami baterije, saj maksimalno koristi moč procesorja, pri tem pa je tudi zaslon stalno aktiven.
Aplikacije, ki pogosto prejmejo obvestilo (npr. Facebook, Snapchat in podobno), so ”ubijalci” baterije.
Facebook mobilna spletna stran ponuja vse, kar potrebujete in uporaba Facebooka prek brskalnika zmanjšuje porabo baterije v primerjavi z aplikacijo.
Snapchat ima možnost uporabe načina Travel mode, ki zmanjšuje porabo podatkovnega prenosa, kar posledično zmanjša tudi porabo energije.
Izogibajte se uporabe Clean master, Battery Booster in antivirusnih aplikacij saj vsaka nova aplikacija pomeni dodatno porabo.

9. Doze in App Standby

Doze je aplikacija uvedena v OS Android 6.0, ki zmanjšuje porabo energije z odložitvijo dogajanja v ozadju CPU in omrežnih aktivnosti, v kolikor se te aplikacije dlje časa ne uporabljajo.
Aplikacija Standby  je postavljena tako, da aplikacije, ki se dlje časa niso koristile, spremeni v stanje pripravljenosti.

10. Onemogočanje aplikacij

Veliko proizvajalcev predhodno namesti aplikacije, ki jih ne potrebujete a jih ne morete trajno odstraniti, tako, da je najenostavnejše da jih onemogočite.
Po onemogočitvi je aplikacija še vedno prisona na napravi in porablja spomin za ohranitev, a je ni možne zagnati brez da bi ponovno omogočili delovanje.