parallax background

Micro SD kartice

Oddaja iPhone aparata v servis
6. novembra, 2018
Kaj so prenosne baterije in kako delujejo?
6. novembra, 2018

Micro SD kartice

Enostaven in poceni način za povečanje razpoložljivega spomina v vašem mobilnem telefonu

Memory full! Vsak od nas je že prejel to neprijetno sporočilo. Ne glede na to koliko spomina imamo na voljo, vedno ga nekako zmanjka v najbolj pomembnem trenutku!

Na srečo pri večini mobilnih telefonov obstaja enostaven način povečanja razpoložljivega spomina: reža za spominsko kartico.

Obstaja nekaj različnih tipov spominskih kartic, vendar je lažje kupiti pravo kot napačno. Nekoliko starejši ljubitelji tehnologije se še spomnite slabših časov: nekoč je bilo na voljo pet-šest vrst kartic in veliko različnih tipov le-teh. Od vseh teh vrst se je do danes ohranila samo ena: SD in to dveh tipov: običajna SD (polne velikosti) in micro SD, ki je velikosti nohta in je namenjena mobilnim telefonov. Računalniki in večje naprave kot so fotoaparati in kamere imajo najpogosteje režo za kartice polne velikosti in, če boste vanje želeli vstaviti microSD boste potrebovali adapter, ki pa se ga na srečo večinoma brezplačno dobi poleg kartice.

Kljub temu, da je ostala samo ena vrsta spominskih kartic, se proizvajalci še vedno trudijo da nam zakomplicirajo življenje s kraticami SD HC, SD XC, Ultra to ali ono, vendar pa nam na to ni treba posebno skrbeti (vendar pa, če želite snemati video visoke ločljivosti in hitrosti, preverite, da imajo kartice oznako Class 10 ali 1, in ne Class 2; če pa boste želeli snemati 4K video, potem boste potrebovali kartico Class 3 – označena je lahko tudi kot U3).

Preostane nam samo še ena izbira: zmogljivost. Na 1GB gre približno sto pesmi v MP3 formatu, par sto fotografij in par minut videa – poudarjamo besedo približno, ker je vse odvisno od tega ali poslušate simfonije ali narodnjake in ali fotografirate z najmodernejšim pametnim telefonom ali najenostavnejšim iz prejšnjega stoletja. Pri pametnejših mobilcih ima najcenejša kartica 8 GB, mi pa bi vam priporočili tiste s 16, 23 ali 64 MB – saj z njimi še dolgo ne boste prejeli Memory full!