parallax background

Kaj so prenosne baterije in kako delujejo?

Micro SD kartice
6. novembra, 2018
Največji porabniki baterije
6. novembra, 2018

Kaj so prenosne baterije in kako delujejo?

Prenosna baterija (Powerbank) je škatla v kateri so sestavljene posebne baterije s posebnim vezjem za nadzor pretoka energije. Omogoči vam, da shranite električno energijo in jo kasneje porabite za polnjenje naprave.

Dolgo časa je preteklo odkar smo mobilne telefone polnili enkrat na teden in mnogi upamo, da se bodo pokazale boljše rešitve od današnjih standardnih baterij, ki se vsak dan spraznijo. Poleg nasvetov kako podaljšati njihovo trajanje za vsaj kakšno uro, vam preostane le še nabava zunanje prenosne baterije. Zato preberite kratek pregled vrst in vodič za nakup, ki smo vam ga pripravili v tem članku.

Osnove o prenosnih baterijah

Zunanje baterije lahko polnijo različne vrste naprav: od MP3 predvajalnikov do prenosnih računalnikov, primarno pa so namenjene pametnim telefonom in tablicam.

Potrebujejo nekaj ur polnjenja, nakar so pripravljene za uporabo v trenutku, ko vas baterija v napravi pusti na cedilu.

Idealne so za potovanja in ostale primere, ko vam vtičnica enostavno ni na voljo.

Količina energije, ki jo iz njih lahko dobite je odvisna od njihove kapacitete, ta pa predstavlja razliko v izgledu in ceni. Slabše in cenejše so v velikosti črtala za ustnice, kapaciteta od 2000-3000mAh pa lahko enkrat napolni baterijo povprečnemu pametnemu telefonu.

Močnejše verzije baterij z 20 000 mAh, so precej večje in težje, imajo več vhodov in lahko polnijo več naprav na enkrat.

Obstajajo pa tudi baterije, ki izgledajo kot običajni ovitek za mobitel, vendar pa niso univerzalne, temveč prirejene samo za določen model telefona.

Potrebna kapaciteta

Potrebna kapaciteta baterije je odvisna od vrste in količine naprav, ki jih nameravate polniti. Na primer: če je baterija v vaši naprav 2500mAh, potem jo bo lahko zunanja baterija enake kapacitete enkrat napolnila. Če boste kupili zunanjo baterijo moči 15000 mAh-a, boste isto napravo lahko napolnili 6 krat predno bo popolnoma prazna. Prav tako je logično, če želite polniti več stvari na enkrat, da boste izbrali prenosno baterijo večje kapacitete in z več vhodi. Velikost in teža eksterne baterije je pomembna, zato vzemite v obzir tudi to. Medtem ko manjše lahko spravimo v žep hlač, je standardna baterija moči 15.000 mAh velikosti manjše knjige in teže do enega kilograma!

Izbira jakosti toka

Vhodi na katerih boste polnili svoje mobilne naprave so na voljo v dveh različicah: z močjo 1 in 2.1 ampera. Razlika je seveda v hitrosti polnjenja in vse naprave lahko koristijo oba vhoda, vendar pa se bodo tiste, ki lahko polnijo 1A, tako polnile ne glede na to da bodo vključene na 2.1A.

Amperaža postane pomembna takrat, ko med polnjenjem koristite energetsko zahtevno napravo saj se lahko zgodi, da spraznite baterijo hitreje kot se je le-ta medtem sploh uspela napolniti. Če boste polnili ponoči, ali če bo naprava mirovala v času ko je priključena na zunanjo baterijo, potem količina amperov ni tako pomembna. Če kupujete prenosno baterijo z več vhodi pa izberite model ki bo omogočal obe jakosti toka.